Kwestia smaku - wędzenie

jedzenia w swoim domu. Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery. Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzysz

Kwestia smaku - wędzenie Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Zrób to sam - domowe wędliny z wędzarni

Coraz więcej osób decyduje się na samodzielne wytwarzanie jedzenia w swoim domu. Oprócz wszelkiego rodzaju przetworów w słoikach nie dziwią nas już ręcznie robione wędliny, kiełbasy, a nawet sery. Z uwagi na coraz liczniej występujące w jedzeniu sklepowym związki chemiczne oraz towarzyszące im choroby i alergie, jest to zjawiskiem zrozumiałym. Przy odrobinie wprawy i dobrych chęci, samodzielne wytwarzanie jedzenia jest proste i szybkie. Na początek można spróbować wyrobu szynek oraz kiełbas, które będą stanowiły zdrowy dodatek do kanapek. Aby zyskały one niesamowity smak i aromat, warto zastanowić się nad wybudowaniem w ogródku przydomowej wędzarni. Nie zajmuje ona wiele miejsca i jest łatwa w wykonaniu, a zagwarantuje nam zdrowe i pyszne wyroby, którymi chętnie będzie się zajadała całą rodzina.


O grillu - definicja i historia, z Wikipedii:

Grill (wym. gril) ? urządzenie służące do obróbki cieplnej produktów żywnościowych wykorzystujące do tego celu źródło ciepła umieszczone bezpośrednio pod rusztem. Rozróżnia się grille węglowe, gazowe i elektryczne.

Budowa grilla uzależniona jest od jego rodzaju. Urządzenie to ma zazwyczaj postać ogniotrwałej (najczęściej stalowej lub żeliwnej) misy z osłoną wyposażoną w punkty mocowania rusztu; najczęściej występuje w formie przenośnej. Budowane są także grille stałe, na zewnątrz budynków (np. w ogrodach) i wewnątrz (np. w restauracjach). Grill używany jest głównie do przyrządzania mięs i ryb, a także do przygotowania warzyw.

Grillowanie, czyli smażenie żywności na ruszcie zamieszczonym nad źródłem ciepła, znane było od czasów prehistorycznych, kiedy człowiek nie znał jeszcze naczyń żaroodpornych, ani innych metod termalnego przetwarzania żywności. Opiekanie mięsa nad ogniem było więc pierwszą i podstawową metodą przygotowywania pokarmów1. Grillowanie we współczesnym rozumieniu (z wykorzystaniem do tego celu specjalnego urządzenia) upowszechniło się po II wojnie światowej, kiedy amerykańska klasa średnia zaczęła masowo wyjeżdżać poza miasto, aby spędzać tam czas wolny od pracy.

Twórcą tradycyjnego, półkolistego projektu grilla jest George Stephen, spawacz w firmie Weber Brothers Metal Works, który niezadowolony z płaskich, nieosłoniętych od wiatru grilli, wpadł na pomysł, aby ruszt umieścić w stalowej półkuli z przykrywką oraz dospawać do niego trzy stalowe nogi2. Zaproponowany przez niego kształt grilla szybko się upowszechnił.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Grill


Rozkoszuj się smakiem mięsa wędzonego

Żyjemy w czasach, kiedy to coraz rzadziej pamięta o tym, że posiłki powinno się wręcz celebrować. Każdy moment spożywania dobrych wędlin może być przepełniony smakiem i zadowoleniem, pod warunkiem, że na naszych stołach gości mięso prawdziwe, uwędzone, pyszne. Nie decydujmy się nigdy więcej na mechanicznie produkowaną żywność, w której brak aromatu i właściwości odżywczych, a wybierając mięso zawsze stawiajmy na to sprawdzone, które pochodzi z tradycyjnych wędzarni, w których kultywuje się starą tradycję wędzenia i przyrządzania mięs. Ceńmy to, co dobre i nie dajmy się przekonywać do podróbek. W końcu mięso powinno nam smakować, powinno mieć swój zapach i powinno sycić, aby móc w pełni zadowolić nasze podniebienia.



© 2019 http://omuzyce.wodzislaw.pl/