Dobra wędlina to wędzona wędlina
Żyjemy w czasach, kiedy coraz rzadziej w typowym sklepie można kupić produkty naprawdę dobrej jakości, a jeśli chodzi o mięso to sytuacja ta staje się jeszcze wyrazistsza. Nie da się przecież ukryć, że w większości wyrobów kryją się niepożądane substancje, wypełniacze, które nie są zdrowe dla ludzkiego organizmu. Na całe szczęście na rynku znaleźć jeszcze można smakowite wyroby mięsne, które dzięki sercu wkładanemu w ich produkcję nie pozostawiają wątpliwości co do swojej jakości. Naprawdę warto jest szukać wędlin szczególnie tych wędzonych i zastawiać nimi nasze rodzinne stoły. Pozwalajmy sobie na to nie tylko od święta i cieszmy się zdrowym, pełnowartościowym i przede wszystkim smacznym posiłkiem już zawsze.
Definicja wędzenia
Wędzenie ? metoda konserwacji żywności (mięsa i przetworów mięsnych, ryb, serów, słodu, itp.) za pomocą dymu. W wyniku tego procesu produkty żywnościowe uzyskują specyficzny zapach, smak i zabarwienie powierzchni.
Dym jest wytwarzany przez powolne, kontrolowane spalanie materiału drzewnego w generatorach wędzarniczych, w tradycyjnych paleniskach lub otrzymywany z polan odpowiednio twardego drewna metodą cierną. Do wędzenia używa się drewna drzew liściastych ? zwłaszcza bukowego, dębowego i olchowego, a metodą tradycyjną również drewno z drzew owocowych, zwłaszcza pestkowych.
Znaczna część wyrobów mięsnych, a większość rybnych, jest poddawana procesowi wędzenia trwającemu od ułamka godziny do paru tygodni (zależnie od temperatury i składu dymu oraz od charakteru wędzonego produktu).
Działanie dymu wędzarniczego w głębi masy produktu jest słabe. Wyraźne działanie konserwujące występuje na powierzchni produktu i w jego warstwach przypowierzchniowych. Jest to wynikiem osadzania się związków chemicznych dymu na powierzchni produktu.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/W%C4%99dzenie
Sztuka wędzenia
Pasjonatów domowego wędzenia jest w Polsce coraz więcej. Trudno się temu dziwić, gdyż smak samodzielnie wykonanych i wędzonych wędlin jest niesamowity. W Internecie znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów, które z powodzeniem można wykorzystać w zaciszu domowym. Problem pojawia się jednak w momencie wyboru drewna do wędzenia. Do wyboru mamy drewno z drzew iglastych, liściastych oraz owocowych. Istnieje kilka podstawowych zasad, o których należy pamiętać. W pierwszej kolejności należy wykluczyć drzewa iglaste, które wydzielają żywicę i wpływają na smak potrawy. Następnie powinniśmy wybrać drewno w zależności od tego, jaki kolor i smak wędzonek nam odpowiada. Buk jest drzewem szczególnie polecanym w przypadku ryb i wieprzowiny, a jabłoń, wiśnia i grusza sprawdzą się do wędzenia drobiu.