Kilka ciepłych słów

jedyna branża, w której nagrzewnice mają zastosowanie. Są one wykorzystywane masowo także w ogrzewaniu sporych powierzchni takich, jak magazyny czy budynki gospodarskie. Często stosuje się je również do ogrzewania placu budowy. T

Kilka ciepłych słów

Wykorzystanie nagrzewnic

Obecnie nagrzewnice wykorzystywane są w wielu branżach. Większość osób zapytanych o nagrzewnice kojarzy je przede wszystkim z motoryzacją, jednak nie jest to jedyna branża, w której nagrzewnice mają zastosowanie. Są one wykorzystywane masowo także w ogrzewaniu sporych powierzchni takich, jak magazyny czy budynki gospodarskie. Często stosuje się je również do ogrzewania placu budowy. Te stosunkowo proste w obsłudze urządzenia cieszą się dużą popularnością w społeczeństwie, ponieważ są sprawdzonymi źródłami ciepła, z których szybko możemy skorzystać w razie potrzeby. Ich zastosowanie jest wobec tego bardzo duże i wiele firm korzysta z nagrzewnic nawet dużych rozmiarów w celach ogrzewniczych.


Ekologia i ogrzewnictwo ? czy da się to połączyć?

Ekologia jest bardzo ważna szczególnie ze względu na coraz bardziej destrukcyjny wpływ człowieka na jego środowisko naturalne. W związku z tym, że emitujemy do atmosfery coraz więcej zanieczyszczeń, a w związku z tym zniszczenie środowiska ciągle postępuje, trzeba podjąć działania, które zapobiegałyby takiej destrukcji. Jedną z ważniejszych dziedzin, w których potrzebny jest ekologiczny rozwój jest ogrzewnictwo. Kotły różnego rodzaju są konieczne, aby skutecznie ogrzewać pomieszczenia, jednak trzeba pamiętać o tym, aby nowoczesne urządzenia były jak najmniejszym źródłem groźnych zanieczyszczeń. Jest to bardzo istotne, gdyż dzięki ekologicznemu podejściu w tej sprawie możemy chociaż trochę zmniejszyć negatywne oddziaływanie człowieka na przyrodę.


Piec węglowy - kilka faktów

Piec węglowy w wykonaniu tradycyjnym ? tzw. piec izbowy, pozostaje w wielu gospodarstwach domowych głównym źródłem energii cieplnej. Jest kłopotliwy w eksploatacji, ponieważ:

wymaga dostarczenia ciężkiego paliwa (często po schodach),
wymaga nadzoru podczas palenia i wygaszania,
po rozgrzaniu emituje dużo ciepła, które po zgaszeniu paleniska stopniowo się zmniejsza. Po wieczornym ?napaleniu? rano w pomieszczeniu jest już zimno. Piec taki zabudowany w kuchni służy jednocześnie do przygotowywania potraw. Budową tradycyjnych pieców zajmuje się zdun.
Niekiedy do dawnych pieców zamiast palenisk węglowych montuje się palniki gazowe. Znacznie zwiększa to komfort eksploatacji (eliminuje konieczność noszenia ciężkiego paliwa, nadzoru podczas palenia i wygaszania, zapewnia możliwość ponownego zapalenia w każdej chwili, znacznie zmniejsza zanieczyszczenie powietrza, zapewnia łatwą regulację). Także możliwy jest montaż w takich piecach specjalnych grzałek elektrycznych (ich moc na ogół wymaga zasilania trójfazowego). Zapewnia to wysoki komfort (możliwe jest zastosowanie zegara sterującego, włączania na określony czas, często po taryfie nocnej, możliwa jest regulacja ? zwykle 3-stopniowa), chociaż piec rozgrzewa się wolniej niż opalany węglem czy (tym bardziej) gazem.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ogrzewanie#Ogrzewanie_spalinowe



© 2019 http://omuzyce.wodzislaw.pl/